Warzywa bogate w błonnik

Niewielu z nas wie, że jednym z głównych i najważniejszych składników jakie dostarczają nam warzywa jest błonnik.
Jaką pełni on rolę?
Choć w żaden sposób nie jest przyswajany przez nasz organizm, to pozytywnie wpływa na jego stan.
Dzięki błonnikowi nasz układ pokarmowy pozostaje w dobrej kondycji. Gdy jest go za mało, mogą pojawiać się zaparcia oraz inne problemy trawienne.
Błonnik dodatkowo zapobiega chorobom układu krążenia
Dlatego warto włączyć do swojej codziennej diety rośliny bogate w błonnik.
Jakie warzywa?
– otręby owsiane
– suszona fasola
– razowy ryż
– jęczmień
– owoce cytrusowe
– truskawki
– jabłka
– ziemniaki
Warto również zwrócić uwagę na siemię lniane, które jest bardzo dobrym źródłem błonnika.
Z owoców bogate w błonnik są zwłaszcza porzeczki (7, 9 g/100g) oraz maliny (6, 5 g/100g) i powinny być one spożywane co najmniej w ilości 5 porcji/dzień.
Zaleca się również spożywanie między posiłkami głównie ziaren i nasion roślin zamiast słodyczy, np. nasion słonecznika
Pamiętaj, żeby kupować warzywa zawsze ze sprawdzonego źródła i myć je przed spożyciem.
Błonnik popijaj zawsze dużą ilością wody(!).

 

Author: noclegi-koral.pl