Jeśli wybieramy się gdzieś na wycieczkę warto wcześniej zapoznać się z tradycyjna kuchnią w danym rejonie. Nie chodzi tu tylko o podróże za granice nawet w Polsce w kwestii jedzenia wiele może nas zaskoczyć. Jeśli przekraczamy granice państwa bardzo ważne jest, aby poznać nazwy konkretnych potraw. Jest to szczególnie ważne dla alergików, którzy nie mogą jeść niektórych pokarmów. Teoretycznie zawsze możemy zapytać się kelnerki, z czego jest zrobiona dana potrawa, jednak nie powinnyśmy ślepo ufać naszym zdolnością językowym, zawsze możemy się pomylić, a taka pomyłka może nas wiele kosztować. Wcześniejsze zapoznanie się z kuchnią danego regionu może również nam zaoszczędzić przykrych niespodzianek.
Jeśli jesteśmy pewni, że jakaś potrawa na pewno nam nie zasmakuje, lepiej jej unikać w menu. Zaoszczędzi to nam przykrych niespodzianek i na pewno pieniędzy, które zamiast na kolejne danie moglibyśmy wydać chociażby na pamiątki. Jeśli poznamy nazwy konkretnych potraw od razu zauważymy, jeśli kelner przyniesie nam coś innego niż zamówiliśmy i nie damy się oszukać.
Najnowsze komentarze