Wśród sklepowych półek, a właściwie produktów na nich się znajdujących można zauważyć, że część, jak nie większość z nich posiada w swoim składzie pewne substancje określane jako dodatki e do żywności, do których przypisane są trzy liczby. Są to nic innego jak substancje, które mają za zadanie nadać produktom spożywczym odpowiednich właściwości zarówno fizycznych, jak i chemicznych, np. nadają im odpowiednich właściwości lub przedłużają ich świeżość. Owe oznaczenie dodatków daje pewność, iż zostały one dopuszczone do użycia przez odpowiednie organy Unii Europejskiej i są bezpieczne dla ludzkiego organizmu.
Lista „E” dodatków do żywności:
E100-199 – to związki chemiczne określane jako barwniki, których zadaniem jest nadawanie kolorów produktom.
E200-299 – substancje, których zadaniem jest przedłużanie przydatności do spożycia i trwałości artykułów spożywczych.
E300-399 – są to przeciwutleniacze oraz regulatory kwasowości.
E400-499 – środki spulchniające i żelujące oraz emulgatory.
E500-599 – są to środki pomocnicze.
E600-699 – mają na celu wzmocnienie smaku danego produktu.
E900-999 – to środki słodzące i nabłyszczające.
E1000–E1999 – są to stabilizatory, konserwanty oraz zagęstniki.
Najnowsze komentarze